De Slaapstadia En -cycli Begrijpen

Slaap is belangrijker dan voedsel voor alle levende wezens, inclusief de mens. Slaap is een manier om ons lichaam op te laden en op te frissen. Dit is waar slaapstadia en cycli een cruciale rol spelen. Hoe moe, ziek of gestrest we ook zijn, slaap is een manier om onszelf te genezen en nieuwe energie op te doen.

Het slaapproces kan ingewikkeld zijn om te begrijpen. Het is niet zo simpel als onze ogen sluiten en in slaap vallen. In de hersenen vinden verschillende complexe processen plaats die slaap veroorzaken. Onze hersenen werken net zo hard terwijl we slapen als wanneer we wakker zijn. Slaap is verdeeld in verschillende stadia en cycli. Gecontroleerd door de productie van hormoonregulatie, spierherstel en geheugenvorming, het primaire slaaphormoon, signaleert de hypothalamus de rest van het lichaam als het tijd is om te slapen of wakker te blijven. De normale slaap-waakcyclus wordt verstoord door verstoringen in de aanmaak van melatonine.

Het begrijpen van slaap is essentieel om de verschillende stadia en cycli van slaap te kunnen begrijpen.

Wat Zijn De Verschillende Slaapstadia?

Onze hersenen doorlopen vijf stadia als we slapen. Ze variëren van lichte slaap tot diepe slaap. Deze stadia kunnen worden onderverdeeld in REM (rapid eyes movement) en NREM (non-rapid eye movement) slaap. Gedurende de nacht doorloopt ons lichaam de vijf fasen vier tot vijf keer. Elke cyclus bestaat uit vijf fasen. Dit betekent dat, terwijl we slapen, ons lichaam vier of vijf slaapcycli doormaakt. Elke slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Er zijn ongeveer vier tot vijf cycli van elk 90 minuten in een slaap van acht uur. Elke fase duurt tussen de 50-60 minuten voor baby’s en kinderen.

Elke fase speelt een cruciale rol in de slaapcyclus. Alle vijf stadia spelen hun eigen functie bij het verjongen en opladen van het lichaam voor de volgende dag. Dit omvat hormoonregulatie en spierherstel. Zonder voldoende tijd om te slapen, blijven de meeste van deze functies onvolledig, wat resulteert in vermoeidheid en slaperigheid. Hoewel we misschien denken dat diepe slaap de belangrijkste fase is, zijn alle fasen even belangrijk. De slaapcyclus stopt niet als er niet genoeg slaap is.

Fase 1 Van Slaap

Het duurt slechts een paar seconden om in de overgangsfase te komen, de eerste fase van de slaap. Dit is een niet-REM-fase, wat betekent dat de slaap helemaal niet diep is. Deze fase heeft de lichtste slaap. Mensen flitsen in dit stadium meestal in en uit het bewustzijn. Als je uitgeput bent, duurt het maar een paar seconden om de overgangsfase in te gaan, maar als je last hebt van slapeloosheid of een vertraagde slaap begint, kan het een uur of langer duren. Meestal kun je nog steeds alles horen wat er om je heen gebeurt en zelfs het minste geluid kan je wakker maken. Het is ook normaal om te woelen en te draaien en te proberen comfortabel te worden. Vanuit deze fase is het gemakkelijk om snel op te staan.

Soms kunnen uw spieren tijdens deze fase schokken, waardoor u wakker kunt worden. Dit staat bekend als hypnische myoclonie of slaapkramp. Deze schokken gebeuren als gevolg van onwillekeurige spiersamentrekkingen. Deze eikel is genoemd naar de hypnagogische fase, de overgangsperiode tussen waken of slapen. Hoewel niet alle mensen dit ervaren, komen ze heel vaak voor terwijl een persoon afdrijft. Je zou zelfs wakker kunnen worden met het gevoel alsof je aan het vallen was. Deze fase kan één tot zeven minuten duren. De eerste fase leidt tot de tweede fase van de slaapcyclus.

Fase 2 Van Slaap

Hoewel het niet zo diep is als de eerste fase, kan de tweede fase van de slaap als niet-REM worden beschouwd. Deze fase is wanneer de spieren ontspannen, de hartslag begint te vertragen, de lichaamstemperatuur daalt, de oogbewegingen stoppen en de persoon volledig in slaap valt. Deze slaapfase is langzamer dan de eerste omdat de persoon in diepe slaap gaat. Hoewel dit ook een lichte slaapfase is, brengt een persoon meer dan 50 procent van zijn slaap door in deze fase, waardoor het de langste fase in de cyclus is.

Fase twee van de slaapcyclus is de voorloper van diepe slaap. De frequentie van elektrische activiteit in de hersenen is lager dan in de eerste fase. Hersengolven worden kleiner, met af en toe spurten van snelle golven. Deze fase duurt tussen de 10 en 20 minuten en leidt tot de derde fase.

Fase 3 Van Slaap

Dit is de meest cruciale fase in de slaapcyclus. Dit is de fase waarin de slaap het diepst is en duurt tussen de 10 en 40 minuten. Tijdens deze fase zijn de hartslag en ademhaling het laagst en heeft de persoon geen besef van wat er om hem heen gebeurt. Het is moeilijk om wakker te worden uit deze fase. Mensen die uit deze slaapfase worden gewekt, zullen enige tijd duizelig en verward zijn voordat ze volledig ontwaken. Deze slaapfase wordt ook wel slow wave-slaap genoemd, wanneer groei- en herstellende hormonale hormonen vrijkomen.

Deze hormonen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling en voeding van het lichaam. Deze fase is cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen en het lichaam bij zuigelingen en jonge kinderen. Naast de groei helpen deze hormonen ook bij het onder controle houden van de eetlust. De groeihormonen helpen bij het aanvullen van spieren en weefsels die die dag werden gebruikt, terwijl het hormoon leptine de eetlust onderdrukt en het gevoel van overmatige honger beperkt. Wanneer een persoon niet voldoende slaapt, functioneert leptine niet goed, wat leidt tot een stijging van het eetlustopwekkende hormoon ghreline. Dit is de reden waarom slaapgebrek verband houdt met gewichtstoename en obesitas

Fase 4 Van Slaap

Dit is ook een niet-REM-fase, maar de slaap is bijna als een coma. Het duurt lang om uit deze fase te ontwaken. Omdat de hartslag en lichaamstemperatuur in dit stadium laag zijn, wordt dit vaak een “comateus” toestand genoemd. Spierbewegingen komen in deze fase niet voor, terwijl de ademhaling ritmisch is. Omdat het lichaam onbeweeglijk is, draaien mensen zich in deze fase meestal niet om of wisselen ze van kant. De etappe duurt ongeveer 30 minuten en is het moment waarop de deltagolven worden geproduceerd.

De deltagolven in de hersenen worden geassocieerd met ontspanning en slaap. De helende vermogens van het lichaam worden ook versterkt door deltagolven. Deze langzame diepe golven zijn verantwoordelijk voor de diepe slaap. Deltagolven zijn intenser dan andere, en hoe dieper je slaapt. Deltagolven komen het meest voor bij zuigelingen omdat ze het diepst slapen. Deltagolven nemen af naarmate een persoon ouder wordt. Dit is ook het stadium waarin bedplassen, nachtmerries en slaapwandelen plaatsvinden. Hoewel de oorzaken onduidelijk zijn, herinnert de persoon zich deze gevallen niet. Zelfs als iemand in deze slaapfase kort wakker wordt, valt hij snel weer in slaap en verliest al het geheugen.

Fase 5 Van Slaap Of REM-fase

Dit is de laatste fase van de slaapcyclus en de enige REM-fase. Deze fase onderscheidt zich van alle andere omdat de hersenen dan actief beginnen te worden. Deze fase is goed voor ongeveer 20% van de slaap van volwassenen en 50% voor pasgeborenen en zuigelingen. In alle voorgaande stadia zijn zowel de geest als het lichaam in rust, genezend en opladend. Maar in de REM-fase begint de geest wakker te worden en actief te worden, terwijl het lichaam nog steeds inactief is. Rapid Eye Movement-fase is de REM-fase. De ogen bewegen in verschillende richtingen achter gesloten oogleden. De spieren blijven echter onbeweeglijk en voorkomen dat dromen worden gerealiseerd.

In deze fase is de ademhaling oppervlakkig en onregelmatig, terwijl de hartslag en bloeddruk beginnen te stijgen. Dit is ook het stadium waarin dromen voorkomen. Dat is de reden waarom de meeste dromen in de vroege ochtend plaatsvinden, want dat is de laatste fase van de slaapcyclus. Na de REM-fase wordt de lichaamstemperatuur weer normaal.

Welke Factoren Zijn Van Invloed Op Slaapstadia En Slaapcycli?

Hoewel de slaapcyclus uit deze vijf fasen bestaat, is de cyclus niet bij elk individu hetzelfde. Wanneer de slaapcyclus niet normaal verloopt, resulteert dit in slaapstoornissen. Het is niet zeker dat iedereen acht uur slaap of vijf slaapcycli zal hebben. Sommige mensen kunnen al wakker worden voordat ze de REM-slaap hebben bereikt. Sommige mensen hebben maar een paar seconden nodig om in slaap te vallen, terwijl anderen er wel een uur over kunnen doen. Deze cyclus kan natuurlijk een specifieke manier zijn, vanwege de veranderingen in de structuur en functie van de hersenen tijdens de ontwikkeling, of kan worden beïnvloed door verschillende externe factoren.

Externe factoren zijn vaak op een bepaalde manier verantwoordelijk voor de regulering van de slaapcyclus. Deze factoren zijn het belangrijkst:

Leeftijd Van De Persoon

De meesten van ons zijn zich ervan bewust dat slaappatronen veranderen met de leeftijd. Naarmate we ouder worden, neemt onze slaaptijd in de loop van de tijd af. Zuigelingen en pasgeborenen slapen tussen de 16-20 uur per dag. Kinderen tot vier jaar slapen ongeveer 11 tot 12 uur. Naarmate het kind ouder wordt, neemt de hoeveelheid slaap af. Een kind heeft negen uur slaap per nacht nodig. Het kan echter zijn dat ze niet zoveel krijgen. Volwassenen hebben elke nacht minstens acht uur slaap nodig, ongeacht hoe oud ze worden. Deze hoeveelheid daalt echter langzaam na de middelbare leeftijd. Ook al hebben ouderen acht uur slaap nodig, slaap van slechte kwaliteit stelt hen misschien niet in staat om alles in één keer te krijgen. Mensen die ’s nachts niet genoeg kunnen slapen, moeten proberen om het overdag te krijgen.

De afname van de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap wordt toegeschreven aan de deltagolven in de hersenen. Deze langzame en diepe hersengolven zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van een diepe en gezonde slaap. Deltagolven die hoger zijn dan normaal zullen resulteren in een betere slaapkwaliteit. Baby’s en pasgeborenen slapen het langst en het diepst omdat ze de hoogste deltagolven hebben. De langzame golven nemen af met de leeftijd. Het is niet verwonderlijk dat kinderen en zuigelingen meer dan de helft van hun slaap in de REM-fase doorbrengen. De behoefte aan REM-slaap neemt af naarmate mensen ouder worden. Hoewel slaapproblemen een normaal onderdeel zijn van het ouder worden, kan aandacht voor de slaapcyclus het slaappatroon helpen verbeteren.

Circadiaans Ritme

Er is een slaap-waak-balanceringsproces dat ook onze slaapkwaliteit beïnvloedt. Als er een slaaptekort is, vallen we in slaap. Serotonine wordt geacetyleerd met melatonine. Serotonine is het hormoon voor ontspanning, dat het lichaam helpt zich voor te bereiden op de slaap. Het is een voorloper van melatonine, het slaaphormoon.

Deze interne, biologische klok kan van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen voelen zich om 8 uur ’s ochtends moe, terwijl anderen tot middernacht wakker zijn. De biologische klok duurt ongeveer 24 uur. Dit is de reden waarom u de volgende dag later wakker wordt als u later naar bed gaat dan normaal. De biologische klok past zich aan wanneer je gaat slapen. Wanneer de aanpassing natuurlijk gebeurt, is de slaap-waakcyclus vrijlopend. De meeste mensen werken overdag, wat betekent dat de biologische klok constant synchroon loopt met externe factoren zoals daglicht, werkschema’s, enzovoort.

Deze factoren zorgen ervoor dat onze interne klokken zich kunnen aanpassen aan het ritme van de dag, wat helpt om een regelmatig circadiaans ritme te behouden en de slaapkwaliteit verbetert.

Dit is een intern proces. Externe factoren kunnen echter het circadiane ritme beïnvloeden, zoals ’s avonds laat rijden of laat werken. Wanneer u door tijdzones reist, kan een jetlag de slaap-waakcyclus verstoren en de natuurlijke interne klok beïnvloeden.

Vorige Wakkerheidsperiode

Alleen geaccumuleerde slaap kan ons helpen om snel in slaap te vallen. Voor het handhaven van een gezonde slaapcyclus is deze kloof tussen twee slaapsessies uiterst belangrijk. Er was een tijd in het pre-industriële Europa dat mensen in twee fasen sliepen. Dit werd niet bepaald door een vaste bedtijd, maar door de beschikbaarheid van werk. Er was toen niet veel werk te doen omdat de industrieën nog niet begonnen waren. Er was geen elektriciteit dus er was weinig te doen in huis. Zodra de schemering viel, gingen mensen een paar uur slapen en werden ze ’s avonds laat wakker voor een uur of twee. Daarna gingen ze weer slapen tot zonsopgang na het avondeten. Dit bimodale slaappatroon was lange tijd gebruikelijk.

Het is niet duidelijk of dit bimodale slaappatroon in de moderne tijd zal werken. Zodra we ’s ochtends opstaan, begint de slaap zich op te stapelen.

Omgevings- En Omgevingsfactoren

Onze omgeving speelt een sleutelrol in onze slaapcyclus. Omgevingsfactoren behoren vaak tot de grootste oorzaken van slaapstoornissen, hoewel ze meestal niet worden gediagnosticeerd. Omgevingsgeluid, licht, temperatuur, bedcomfort en elektronische afleiding spelen allemaal een belangrijke rol in het vermogen van een persoon om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die in een armere, kansarme buurt wonen, meer kans hebben op slaapproblemen vanwege afleiding van de omgeving. De kwaliteit van je slaap wordt beïnvloed door lawaai, autorijden ’s avonds laat, luidruchtige buren, geschreeuw en praten, ongemakkelijke bedden en de temperatuur in de slaapkamer.

Omgevingsgeluid is de grootste omgevingsfactor die de slaap kan beïnvloeden. Geluiden zoals het lage gebrom van je koelkast, het tikken van een klok in de kamer ernaast of het geluid van kinderen boven kunnen je ’s nachts wakker houden. Een oncomfortabel bed is ook een mogelijke oorzaak van slaapproblemen. De verkeerde matras, een te klein bed of lakens die wrijving veroorzaken zijn enkele van de factoren. Het type klimaat waarin we leven speelt ook een rol bij het reguleren van onze slaapcyclus. Mensen die in extreem koude klimaten leven, krijgen minder zonlicht en produceren daardoor meer melatonine. Degenen die in warmere streken wonen, zijn alerter en wakkerder vanwege de constante zonneschijn en minder melatonineproductie. Deze afleiding van de omgeving kan leiden tot slaapstoornissen als ze niet worden geëlimineerd.

Stress en medicijnen

Onder andere factoren die de slaapcyclus beïnvloeden, is stress. Cortisol, een stresshormoon, staat bekend om het onderdrukken van melatonine. Het niveau van cortisol is hoger dan het niveau van melatonine. Hoe lager de aanmaak van melatonine, hoe slechter je slaapkwaliteit en hoe hoger de aanmaak van cortisol. Als het individu er niet in slaagt om stress te verminderen en stressoren aan te pakken, kan deze vicieuze cirkel jarenlang voortduren. De productie van melatonine is niet voldoende als de cortisolspiegels laag zijn. Chronische stress kan leiden tot slapeloosheid, depressie, angst en zelfs hartproblemen.

Sommige medicijnen, waaronder bètablokkers (die worden gegeven aan patiënten met hoge bloeddruk) en immunosuppressiva, kunnen slaapstoornissen veroorzaken en de aanmaak van melatonine verlagen. Bloedverdunners en medicijnen tegen hartritmestoornissen kunnen neurotransmitters blokkeren die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van melatonine. Om slaapproblemen te bestrijden, krijgen degenen die deze medicijnen regelmatig gebruiken vaak slaapmiddelen.

Afgezien van medicijnen onderdrukken alcohol, roken en andere soortgelijke verslavingen ook de productie van melatonine en veroorzaken ze slaapstoornissen. Slaapstoornissen kunnen ook worden veroorzaakt door kunstlicht van elektronische apparaten. Dit is de reden waarom degenen die lange uren achter de computer zitten, vaak moeite hebben om in slaap te vallen, omdat te veel licht de aanmaak van melatonine onderdrukt. Melatonine-onderdrukking kan worden veroorzaakt door de telefoon voor het slapengaan te gebruiken, op een scherm met achtergrondverlichting te lezen en ’s nachts een lamp aan te houden.

Hoe De Slaapkwaliteit Te Verbeteren?

Hoewel externe factoren een grote invloed kunnen hebben op de slaapkwaliteit, kan een deel hiervan genetisch zijn. Als genetica de drijvende factor is, is er geen manier om ze te veranderen, maar externe factoren kunnen altijd worden veranderd of verwijderd om de normale slaap te herstellen. Externe veranderingen kunnen slaapstoornissen die worden veroorzaakt door onderliggende medische aandoeningen zoals slaapapneu of snurken niet genezen. Deze slaapstoornissen moeten goed worden gediagnosticeerd en behandeld.

Als je weet dat je slaap steeds verstoord wordt door omgevingsfactoren, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de afleiding te minimaliseren en de normale slaap te herstellen.

Creëer Een Slaapcocon

Je moet je slaapkamer synoniem maken met slapen. Dit kan moeilijk zijn als er niet genoeg ruimte is, maar het is mogelijk om te voorkomen dat je van je slaapkamer een kantoor- of uitgaansruimte maakt. Maak van je slaapkamer je slaapcocon, zodat je lichaam op het moment dat je de kamer binnenkomt in de ontspanningsmodus komt. U kunt dit doen door afleiding zoals elektronica en jaloezieën op te ruimen om omgevingslicht te blokkeren, of door uw bed op te maken. Je kunt de kamer ook in een rustgevende tint schilderen en de muren decoreren met foto’s die je een gelukkig en ontspannen gevoel geven. Het gebruik van etherische oliën zoals lavendel verdrijft de geur en kalmeert en ontspant je.

Kies het juiste type matras

Dit is het juiste moment om uw matras eens goed onder de loep te nemen. Mensen slapen het grootste deel van hun leven op het verkeerde type matras. Hoewel de matras zo nauw verbonden is met onze slaapkwaliteit en comfort, merken de meeste mensen niet eens hoe comfortabel ze zijn. Een matras die oud, versleten, te warm of te koud, te zacht of te stevig is, kan meer doen dan alleen je slaap verpesten. Een matras die langdurig te warm of te koud, te zacht of te stevig is, kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit kan pijntjes in verschillende delen van uw lichaam en zelfs cervicale spondylitis omvatten.

Veel online handleidingen voor het kopen van matrassen kunnen u helpen bij het kiezen van de juiste matras voor u op basis van uw lichaamsgewicht, slaaphouding, temperatuur en andere factoren. Afhankelijk van het bedrijf dat u kiest, kunt u mogelijk ook een matras voor u laten maken. Traagschuim, binnenvering en latex zijn enkele van de populaire matrassen van tegenwoordig, en ze zijn er in verschillende stevigheidsniveaus. Hoewel sommige matrassen comfortabeler zijn dan andere, kunt u nog steeds de proefperiode gebruiken om de juiste matras voor u te kiezen.

Vermijd Schermtijd Voor Het Slapengaan

Verminder de hoeveelheid tijd die u besteedt aan het staren naar een apparaat met achtergrondverlichting, zoals een tv, telefoon of tablet, tot ten minste twee uur voor het slapengaan. Vermijd indien mogelijk ook een verblijf in helder verlichte kamers voordat u naar bed gaat. Je slaapt beter als je jezelf niet blootstelt aan kunstlicht. Vermijd het om de lichten aan te doen als je ’s ochtends opstaat. Gebruik voetlichten of houd een kleine zaklamp bij de hand. Midden in de nacht licht aandoen, vermindert het vermogen om weer in slaap te vallen.

Verminder het gebruik van cafeïne, alcohol en tabak

Zoals reeds besproken, blokkeren bepaalde stoffen zoals cafeïne, tabak en alcohol de neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van melatonine en zorgen ervoor dat we alert en wakker blijven. Deze stoffen kunnen slaapverlies en slapeloosheid veroorzaken als ze vlak voor het slapengaan worden geconsumeerd. Zelfs als u op andere momenten van de dag rookt of drinkt, probeer dit dan in de twee uur voor het slapengaan te vermijden. Vermijd alle dingen die het metabolisme stimuleren en de aanmaak van melatonine belemmeren vlak voor het slapengaan, inclusief lichaamsbeweging en andere activiteiten die uw hartslag verhogen.

Omgevingsverstoring Blokkeren

Als u in een lawaaierige buurt woont, kan dit een mogelijke oorzaak zijn voor een verstoorde slaap. U kunt last hebben van geluiden van buitenaf, zoals toeterende auto’s of voetstappen boven uw hoofd. Er zijn manieren om te voorkomen dat dit een nachtelijke routine wordt. Isolatie tegen geluid is een manier om omgevingsgeluid te verminderen. Geluidswerend glas, vloerbedekking, dikke gordijnen bekleed met wol en schuimisolatie voor de muren zijn enkele van de maatregelen. Als al het andere faalt, overweeg dan om een witte ruismachine aan te schaffen, die omgevingsgeluid overstemt door een vooraf opgenomen geluid af te spelen, zoals regenval of oceaangolven.

Verbeter Uw Slaaphygiëne

Routine is de sleutel tot een goede nachtrust. Elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en wakker worden, schone en comfortabele lakens gebruiken, de kamer opgeruimd en goed geventileerd houden en een zware maaltijd voor het slapengaan vermijden, zijn enkele van de maatregelen voor slaaphygiëne die de slaapkwaliteit in de loop van de tijd kunnen verbeteren .

Het kennen van uw slaapcyclus is vaak de eerste stap naar een betere slaapkwaliteit. Als u weet wat uw slaapcyclus beïnvloedt, kunt u stappen ondernemen om afleiding te verminderen en ervoor te zorgen dat u elke nacht voldoende rust krijgt.

We hebben ook een gids om u te helpen de verschillende stadia en cycli van slaap beter te begrijpen.

Inhoud

De Stadia Van Slaap En Cycli Begrijpen

Wat zijn de slaapstadia? Kenmerken van hersenen en lichaam gedefinieerd door hersengolffrequenties en oog- en spierbewegingen. Verdeeld in Rapid Eye Movement (REM) en Non-REM stadia.

Wat is een slaapcyclus? De tijd die nodig is om vijf slaapfasen te voltooien. Meestal is het ongeveer 90-120 minuten bij een volwassene en 50-60 minuten bij zuigelingen. Er zijn vier tot vijf slaapcycli per nacht.

Verschillende Slaapstadia Uitgelegd

Fase 1

  • Het duurt seconden tot minuten om in deze fase te glippen
  • Verlaagde hartslag, ademhaling, oogbewegingen en hartslag
  • Overgangsfase: ontspannen wakker zijn voordat de geest afdwaalt
  • Gemakkelijk wakker te worden, gekenmerkt door spiertrekkingen die leiden tot een vallend gevoel
  • Duurt meestal één tot zeven minuten

Stage 2

  • Dit is de slaapfase voordat je diep gaat slapen
  • Duurt 10 tot 25 minuten
  • Hersengolven worden kleiner met af en toe een uitbarsting van snelle golven
  • De lichaamstemperatuur daalt, de oogbewegingen houden op en de hartslag daalt verder.
  • In fase 2 slaapt de gemiddelde volwassene 50% van zijn tijd.

Fase 3

  • Diepe slaapfase
  • Het zou tussen de 10 en 40 minuten moeten duren
  • Op de laagste niveaus van hartslag en ademhaling,
  • Deze fase is moeilijk voor spieren om te ontspannen; het is moeilijk om ’s ochtends op te staan.
  • Lichaamsherstel, bot- en spieropbouw, immuunversterking vindt plaats

Fase 4

  • Coma-achtige slaap
  • Deze fase kan worden voltooid in 10 tot 30 minuten
  • Ritmische ademhaling en hartslag; spierbewegingen extreem beperkt
  • Hersenen produceren deltagolven
  • Deze fase kan worden gebruikt om nachtmerries, slaapwandelen en bedplassen te veroorzaken.

Fase 5 Of REM

  • Laatste fase van de slaapcyclus waarin dromen plaatsvindt
  • Ongeveer 20% van de tijd die in deze fase wordt doorgebracht, kan één tot vijf minuten duren
  • Gekenmerkt door snelle zijwaartse beweging van de ogen achter gesloten oogleden
  • Ademhaling, hartslag, bloeddruk zijn bijna wakker
  • Verlamming van armen en spieren om te voorkomen dat het lichaam droomscenario’s uitvoert

Factoren Die Van Invloed Zijn Op Slaapcycli

  • Leeftijd Baby’s slapen het meest, terwijl naarmate je ouder wordt, de behoefte geleidelijk afneemt
  • Kloof tussen vorige slaapsessie
  • De interne lichaamsklok en hoe deze zich verhoudt tot dag of nacht
  • Lichaamsbeweging, roken, cafeïne en schermtijd zijn allemaal mogelijk.
  • Temperatuur, licht en omgevingsgeluiden

Factoren Die De Kwaliteit Van Uw Slaap Bepalen

  • Zorg ervoor dat je slaapkamer schoon is en vrij van sterke geuren.
  • Vind de juiste matras voor jou
  • Scherm geen tijd af, rook, sport niet en consumeer niet te veel calorieën
  • Koele en zachte lakens voor matras
  • Isolatie van een lawaaierige omgeving of gebruik een witte ruismachine

bronnen